SEO generalitati
SEO este de fapt o componenta a marketingului. Nu se poate face SEO eficient fara sa intelegem ce cauta vizitatorii, care sunt dorintele si nevoile lor. Algoritmii de cautare sunt cei care stabilesc o corespondenta intre cererea vizitatorilor si oferta site-urilor si paginilor web. Anumite tehnici SEO fac optmizari in codul HTML al site-ului in acest caz modificarile sunt vazute doar de motoarele de cautare. Sunt si tehnici SEO care pun accent pe continut unic si de valoare care pun la dispozitia utilizatorilor informatiile de care au nevoie.
Optimizare pentru motoarele de cautare
Ce inseamna de fapt SEO? Procesul de favorizare a vizibilitatii website-urilor si paginilor web intr-o lista facuta de motorul de cautare se numeste SEO (include si setul de operatii facute pentru a pozitiona cat mai sus un site sau o pagina web in acea lista).
Algoritmi de baza SEO
- Titlul paginii
- Numele domeniului
- Elemente HTML
- Etichete HTML
- Frecventa cuvantului cheie (pe pagina si pe website)
- Sinonimele cuvantului cheie
- Atributele imaginilor
- Titlul link-urilor
- Numarul de hiperlinkuri de la si spre pagina
- Calitatea site-urilor de la care pleaca link-uri spre pagina
- Vechimea website-ului
SEO si marketing pentru oamenii obisnuiti
Am inceput sa vorbesc unui client de algoritmii de baza SEO. M-a oprit dupa cateva minute spunandu-mi ca vorbesc chineza. Am incercat sa gasesc alta explicatie. Sa ne imaginam o biblioteca cu zeci de mii de carti si s-o consideram spatiul web. Cartile sunt site-urile web. Cum gasim in aceasta biblioteca o carte de gradinarit? Cum gasim in aceasta carte un capitol despre cultvarea legumelor? Cum gasim in acest capitol pagina care ne explica cum sa cultvam rosii biologice in gradina? Apelam la bibliotecar care stie cum este structurata biblioteca si care este ordinea in care sunt asezate cartile. Bibliotecarul ne pune la dispozitie zece carti care trateaza subiectul si unde considera ca vom gasi informatiile cerute. In acelasi timp le pune intr-o anumita ordine pentru a ne face cautarea mai usoara. De exemplu pune pe primul loc o carte care are ca titlu “Cultivarea rosiilor biologice” despre care stie ca are un capitol care se numeste “cinci modalitati de cultivare a rosiilor biologice” unde prima pagina este “cultivarea clasica a rosiilor biologice”. Suntem noi cei care alegem din cele zece carti cea mai potrivita nevoilor noastre.
SEO si marketing; motoare de cautare
Aproximativ in acelasi mod functioneaza si motoarele de cautare. Pentru a gasi informatia ceruta motoarele de cautare folosesc “paianjeni” (en. spider) care se “tarasc” (en. crawl) pe pagina pentru a vedea elemntele importante cerute de vizitatori. Paianjenii copiaza paginile si le stocheaza pe propriile servere. De pe aceste servere un alt program numit “indexator” (en. indexer) etrage informatii despre pagina: cuvinte, locul lor in pagina, legaturi catre alte pagini… cand cineva cere o anumita informatie motorului de cautare cu ajutorul acestor programe complexe pun la dispozitia utilizatorului site-urile web care au cele mai bune descrieri ale subiectului cautat. Proprietarii de site-uri stiu foarte bine cat de important este sa fii bine pozitionat pe motoarele de cautare, din acest motiv apeleaza la servicii SEO pentru o pozitionare cat mai buna.
Etape in optimizarea pentru motoarele de cautare
Important: pentru optimizare SEO fiecare campanie trebuie sa fie unica; fiecare pagina trebuie sa fie optimizata idependent.
- Analiza si stabilirea unei strategii (cautarea de cuvinte cheie, studiu de piata, analiza concurentei si a strategiilor pe care le folosesc)
- Studierea site-ului (structura si continut)
- Implementarea strategiei SEO (link building, calitatea continutului)
- Rapoarte si statistici (care sunt efectele strategiei SEO)
Nu cred ca are sens sa ma lungesc prea mult cu cei 300 de algoritmi Google pentru pozitionament pe motoarele de cautare, cu trucuri si ilegalitati SEO. De fapt am scris putin despre cateva elemente esentiale care stau la baza SEO si care pentru o buna pozitionare, mai ales la nivel local sunt suficiente. Problema este ca multe site-uri nu au nici macar aceste elemente de baza.
Daca ai avut rabdare sa citesti pana aici probabil esti interest de o campanie SEO website-ul tau. Eu si colaboratorii mei vom fi incantati sa iti punem la dispozitie toate cunostintele si experienta noastra pentru o campanie SEO de calitate. Nu ezita sa ma contactezi!