Cat costa un website

Cat costa un website?

Cat costa un website? La Botosani, la Bucuresti, la New York un website are la inceput acelasi cost. Intial este costul domeniului si al hostingului, sau mai corect numele site-ului si gazduirea web. Costul unui website este influentat de urmatoarele elemente:

Domeniu si hosting

Grafica website-ului

Costul pentru dezvoltarea website-ului

Cat de des va trebui actualizat (blog; news)

SEO

Cost texte si continut

Cost imagini si video

Cost mantenanta si asistenta

Cat costa domeniul si hosting-ul pentru un website ?

Cat costa un web site?

Cat costa un web site

Numele  website-ului este important pentru identitatea firmei si a marcii, pentru comunicarea cu clientii si pentru indicizare pe motoarele de cautare. Sugestie: numele website-ului poate fi numele marcii tale sau numele firmei tale. Daca firma ta este prestatore de servicii numele website-ului poate fi acelasi cu serviciul pe care il oferi; are un cost anual cuprins intre 20 si 40 €.

Hostingul este serviciul care iti gazduieste website-ul si iti pune la dispozitie instrumente pentru publicarea si vizualizarea paginilor web. In general gazduirea se face pe un computer numit server. Un serviciu de hosting are un pret mediu de circa 80 € pe an.

Grafica website: costuri

Aspectul estetic al website-ului este important dar nu este fundamental. La prima vedere un website cu o grafica curata, cu o buna alegere a culorilor atrage atentia. In mod sigur important este continutul site-ului, utilizatorii cauta informatii. Nimeni nu apreciaza un website cu o grafica deosebita cu o multime de efecte speciale dar care nu prezinta detalii despre firma, marca, produs sau servicii. Un website profesional pune accent pe continut original, minim de grafica si fara efecte speciale. Foarte important este ca website-ul sa fie responsiv, adica sa se adapeteze automat pentru toate dispozitivele (desktop, tableta sau smartphone). Grafica influenteaza in mica masura costul website-ului in functie de exigentele clientului poate fi circa 50 de €.

Costul pentru dezvoltarea si programarea website-ului

Pentru dezvoltare se folosesc instrumente necesare pentru proiectarea si implementarea

Cat costa un web site

web site bussines

celor mai importante caracteristici ale unui website profesional. De exemplu: scrierea codului necesar pentru indeplinirea funcțiilor, personalizarea graficelor, introducerea si gestionarea continutului, securitatea  website-ului. Costul dezvoltării depinde foarte mult de dimensiunea site-ului.  Este un aspect greu de controlat. Fara abilitati tehnice, este dificil de inteles dacă site-ul tau profesional este bine dezvoltat … este esential sa ai aproape un profesionist de incredere. Aici sa zicem circa 50 € pentru un website de cinci-sase pagini.

Costuri actualizare website (blog; news)

Legat de dezvoltare, crearea unei zone rezervate pentru gestionarea continutului de catre client: de exemplu, blogul companiei, stiri, evenimente, promotii … cu alte cuvinte vorbim despre crearea unui site dinamic. Un website profesional actualizat devine mai „atractiv” pentru vizitatori si motoarele de cautare. Pentru o firma poate fi esential sa publice aticole, stiri si evenimente in deplina autonomie. Pentru asta website-ul trebuie sa fie structurat pentru a pune la dispozitie aceste oportunitati! Fara cheltuieli suplimentare intra in pretul de 50 € pentru dezvoltare site.

SEO (Search Engine Optimization) 

SEO (Search Engine Optimization) sau mai clar optimizarea pentru motoarele de cautare este partea cea mai complicata in realizarea unui website. Bune rezultate SEO se obtin dupa multa munca, in functie de experienta si studiu. Strategia SEO trebuie gandita inca inainte de inceperea site-ului, trebuie studiate cuvintele cheie si realizata structura website-ului. In mod sigur firmele si marcile cunoscute nu au  nevoie de SEO, ele vor fi gasite prin simpla cautare a marcii sau firmei. 99% din firmele mici si mijlocii au nevoie de o strategie SEO bine pusa la punct. Aceasta strategie trebuie sa pozitioneze organic website-ul pe prima pagina de Google. Cand concurenta este mare pozitionarea organica a website-ului nu este posibila. Pentru o buna pozitionare in astefel de cazuri Google pune la dispozitie instrumente cu plata. Sunt firme care platesc zeci de mii de euro lunar pentru optimizare SEO; pentru o optimizare locala pentru cuvinte cheie fara concurenta mare cred ca este suficient 150 €.

 Costuri texte si continut web site

In lumea web, „Copywriting” este sinonim cu „scris persuasiv”. Crearea de texte pentru web este un alt factor care afecteaza costurile de creare a web site-ului profesional. Multi clienti vor sa scrie singuri textele. Inainte sa lucrezi la acest aspect, ar trebui sa te intrebi daca esti cu adevarat capabil sa scrii continut convingator, dar mai ales daca ai timp sa o faci. Poti avea un site frumos, dar dacă nu are continutul potrivit, ce rost are? Costul unui serviciu de redactare depinde de lungimea  textelor care trebuie scrise pe site-ul tau si, prin urmare, de timpul necesar pentru editarea lor. Costul pentru texte si continut poate fi exclus din costul web site in cazul in care proprietarul site-ului are continutul pregatit.

Costuri  imagini si video

Imaginile trebuie sa fie originale, unice si profesionale. Imaginile luate de pe web nu pot fi folosite. Se incalca drepturile de autor. Sunt cazuri cand imaginile pot fi cumparate dar sunt si cazuri cand imaginle pot fi si cumparate si originale. Aici costul poate fi variabil dar ar trebui sa nu depaseasca 100 €. Daca proprietarul site-lui are imaginile costul este 0 €.

Costuri mantenanta si asistenta web site

Costurile pentru mentinere si asistenta sunt costurile pentru mentinerea site-ului actualizat. In functie de cine realizeaza website-ul este important de stabilt de la inceput daca firma pentru care se realizeaza site-ul va fi proprietara intregului site sau va fi doar proprietara continutului. Cunosc cazuri cand firme importante au ramas fara website pentru ca au vrut sa schimbe agentia de web marketing. Recomandarea mea este sa fii atent la contractul de mentinere si asistenta a website-ului. Costurile de mantenanta pot ajunge si la 100 de € pe an pentru o firma mica sau mijlocie care are o activitate la nivel local.

Concluzii referitoare la costurile website

Costul website-ului este strans legat si de capacitatea acestuia de a aduce trafic. In linii mari costul unui website simplu cu cinci-sase pagini, cu o buna optimizare la nivel local poate ajunge la un cost mediu de 400-500 €.

Creare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Liceu | Realizare Site Primarie | Realizare site Gradinita |